Bloembollen in potten
Beste lezers,
Vandaag mag ik, Vlad, weer een keer een nieuwsbrief schrijven: Carlos zit op dit moment in de Verenigde Staten, waar hij meedoet aan de National Daffodil Conference in Reno, Nevada. Dat is de staat waar ook Las Vegas ligt, mocht de naam Reno u niets zeggen. Ik heb er deze keer ook een onderwerp bij gekregen: het planten van bloembollen in potten. Maar voor ik losbrand, wil ik graag weten: hoe is jullie voorjaar tot nu toe? Ik woon sinds kort zelf in Noord-Holland, en wij hebben het de afgelopen zes weken droog gehouden, dus de kwekers in de omgeving zijn begonnen met het beregenen van de bollenvelden zodat de bloemen toch iets te drinken hebben:Terug naar het laten groeien van bloembollen in potten. Het is eigenlijk heel simpel: bijna alle bloemen kunnen, zolang je de juiste pot gebruikt, op die manier goed tot hun recht komen. Bij het kiezen van de juiste pot is vooral de maat van belang. Als het op Dahlias aankomt, krijgen we vaak de vraag welke Dahlias het beste geschikt zijn om in bloempotten te planten. Het simpele antwoord op die vraag is: hoe korter de Dahlia, hoe beter. De kortere Dahlias doen het over het algemeen goed in potten. Maar dit is slechts een vuistregel: je kunt bijvoorbeeld Cafe au Lait ook in een pot zetten, mits die pot diep en breed is, laten we zeggen, 40 centimeter breed en ook minimaal zo diep. Of als je liever denkt in inhoud: minimaal 60 liter. Dan hebben we het dus over best een grote bloempot, en dat is dan weer niet voor iedereen haalbaar: Meestal wil je bloemen op potten zetten juist omdat je geen–of een hele kleine–tuin hebt.
Dus het heeft meer nut om over de reguliere maten bloempotten te praten. Dan bedoel ik tien tot vijftien liter qua inhoud: een bol zal altijd iets meer grond nodig hebben dan de sanseveria die je eens in de drie maanden water geeft. In deze maat potten zijn kleine Dahlias nog steeds haalbaar. U kunt denken aan soorten als Berliner Kleene of Dracula, die worden meestal zo’n 30 centimeter lang. Zelfs voor deze Dahlia's is het wel belangrijk dat de diameter van de pot ook minimaal 30 centimeter is. En groter is natuurlijk altijd goed!Omdat bloembollen in potten minder ruimte, en dus minder grond tot hun beschikking hebben, is het belangrijk dat u een potgrond kiest met zo veel mogelijk voedingsstoffen. Ik ga zelf ook Dahlia's in potten planten voor de zomer, en ik heb zelf wat extra nutriënten toegevoegd:
Dan leg ik zorgvuldig een Dahliaknol in het midden van de pot. Let op dat u de Dahlia iet te diep plant. Net onder de oppervlakte is prima.
Als laatste geeft u water, veel water. Wees daar niet bescheiden in: u kunt doorgaan totdat het water de pot weer uit drupt. Zet de potten uit de wind op een lekker zonnig plekje. Als het buiten nog fris is, of als u op een koudere plek woont en het ‘s ochtends soms zelfs nog vriest, kunt u de potten binnen houden totdat het wat meer opwarmt. Kies ook hier een plekje uit met zo veel mogelijk licht. Als u een kasje heeft, is dat ook een ideale plek voor Dahlia’s!
Andere zomerbloeiers, zoals de Nerine of de Zantedeschia, doen het ook heel goed in potten. Van deze soorten zou ik zelfs zeggen dat ze nog beter geschikt zijn voor een bloempot dan voor de tuin. Een van mijn persoonlijke favorieten is de Zantedeschia Valentine. Ze heeft prachtige witte stippen op haar donkergroene bladeren, en haar bloemen zijn donkerpaars. In augustus en september kan ze wekenlang in bloei staan: Nerines komen wat later in het jaar, dus als u het hele jaar wilt genieten van zelfgeplante bloemen, dan kunt u alles combineren en ze een voor een op zien komen. Nerines kunnen soms zelfs tot aan December in bloei staan! Een van mijn favorieten in die categorie is Vesta, met haar gekrulde bladeren en fragiele, babyroze bloemen:
Als ik klaar ben met mijn bloempotten, ga ik door met planten in de tuin. Ik ben daar de aankomende paar weken wel zoet mee: rond ons huis in Nederland heb ik genoeg ruimte om, net als Carlos, zoveel mogelijk van de Fluwel-bloemen zelf te proberen, zodat ik u uit eigen ervaring kan helpen en kan zien hoe de bloemen het doen in een tuin. U weet van Carlos dat hij op die manier ook goed in de gaten houdt of alles wat we aanbieden ook het soort is dat we denken dat het is: immers kun je dat aan de buitenkant van een bloembol niet zien, en fouten maken is menselijk. Ons eigen assortiment planten is dus op die manier ook onderdeel van de Fluwel-kwaliteit waar we u zo graag over vertellen. Maar goed, terug naar mijn oorspronkelijke punt: hier de Dahlia-mix Bee Friendly. Dit mengsel heeft haar naam te danken aan het feit dat ze zoveel insecten aantrekt in de zomer, en daar bovenop heeft ze ook de meest prachtige kleuren:
Ik vind ook onze nieuwere Dahlia Blue Bayou prachtig, dit lavendel, of lila, net hoe u het wil noemen, is mijn lievelingskleur:
En dan nog een laatste, ik vind het altijd moeilijk om een lijstje kort te houden, dat weet u misschien van eerdere nieuwsbrieven: dit is Gladiolus callianthus, een onverslaanbare bloem in de zomermaanden. Ze is prachtig tegen een donkere achtergrond, of dat nou binnen op een vaas is of geplant met bloemen en planten met donkere bladeren:
Dit waren een aantal soorten die het goed doen op potten. Ik heb ook verschillende tips voorbij laten komen als het aankomt op het planten van bloemen op pot, maar ik ben er zelf altijd wel fan van als dingen ook nog een keer goed onder elkaar staan. Dat maakt het makkelijk om te kijken of u met alles rekening gehouden hebt, dus bij deze de punten om in acht te nemen voor de meest succesvolle bloempotten dit seizoen:
-
Kies een pot in de juiste maat. Houd rekening met zowel de diameter van de pot als de inhoud in liters.
-
Geef de bloempotten vaak en veel water. Houd er rekening mee dat dit elke dag kan zijn, zeker als het lekker weer is.
-
Kies voedzame potgrond. Dit is belangrijk voor de bloemen, zeker bij een plant als de Dahlia, die haar hele bloeiperiode continu bezig is met nieuwe bloemen maken.
-
Haal regelmatig de uitgebloeide bloemetjes weg. Ook dit is zeker bij Dahlia’s belangrijk. Als u dit op tijd doet, is het voor de plant een stuk makkelijker om weer nieuwe, frisse bloemetjes te maken.
-
Als u vroeg in het jaar plant, zoals ik hier doe, zorg er dan voor dat uw bloempotten goed beschermd zijn tegen wind en kou (en nachtvorst, als u in een koudere omgeving woont).
-
Als u uw bloempotten laat overwinteren, bijvoorbeeld als u Lelies of Narcissen meerdere jaren wil laten terugkomen, dan kunt u de potten in de koudste maanden het beste in de garage of in een schuurtje zetten. Ook bloembollen die winterhard zijn kunnen het begeven als de grond helemaal bevriest, en in de winter is dat nu eenmaal iets dat kan gebeuren met bloempotten. Better safe than sorry!
Dit allemaal gezegd hebbende weet ik zeker dat het u zal lukken om bloemen in potten te laten bloeien. Of u bloempotten nou gewoon mooier vindt of erop aangewezen bent omdat u geen tuin heeft, bloempotten zijn een fantastische manier om uw eigen bloembollen te planten, en dat is iets wat iedereen een keer gedaan moet hebben, als je het mij vraagt. Mocht u het toch echt nog niet weten, of heeft u moeite met kiezen, of inschatten wat er het beste werkt voor uw omgeving, dan kunt u ons altijd mailen. Carlos, ikzelf, of iemand anders van het Fluwel-team geeft u met alle liefde persoonlijk advies.
Ik denk dat het nu tijd wordt om mijn bloempotten water te geven… ergens ben ik heel blij met het mooie weer van de afgelopen tijd, maar om eerlijk te zijn kunnen we wel echt een regenbui gebruiken hier in Noord-Holland.
Tot de volgende keer,
Vlad Hempel
p.s. voor degenen onder jullie die de voorkeur geven aan iets extravagants, neem dan eens een kijkje bij Dahlia ‘Octopus Sparkle’, niet alleen haar warme kleuren zijn mooi, maar haar bloemvorm is gewoonweg buitensporig: P.S. 2: Ben je benieuwd wat er deze week in Reno, Nevada is gebeurd? Hier zijn wat mensen die de narcissen controleren die voor verschillende linten zijn opgehangen.
En een van de hoogtepunten... ;) waar Carlos je volgende week meer over vertelt!