De Anemoon is mijn ogen een van de blijste bloemetjes in het grote assortiment bloembollen. Met name de Anemone blanda en de Anemone coronaria, die beide in de Fluwel webwinkel staan, zijn bijzonder vrolijke bolgewasjes. Ze bloeien rijk met fantastische heldere kleuren.
Anemone blanda
De Anemone blanda is een Anemoon die in het najaar geplant moet worden en in het voorjaar bloeit. Van de Anemone blanda is vooral de ‘Blue Shades’ een Anemoon waarmee u een vrolijke ‘vloerbedekking’ kunt aanleggen in de tuin. De Anemone blanda ‘White Splendour’ is hier wat minder geschikt voor; ze is wat langer, bloeit iets minder rijk en verwildert niet zo goed. Ze heeft daarentegen wel aanzienlijk grotere bloemen.
Beide soorten zijn uitstekend te combineren met andere, grotere voorjaarbloeiende bloembollen. Of het nu Tulpen, Narcissen of Hyacinten zijn, samen geplant met de Anemone blanda zijn ze nog mooier. Het heldere dekentje van blije Anemone bloemen laat ander bolgewassen nog beter tot hun recht komen. Het maakt eigenlijk niet uit met welke bloembollen u de Anemone samen plant. Het frisse blauw en het mooie wit past letterlijk bij alle kleuren. Voorjaar op z’n mooist.
Anemone blanda planten
Om mooie dichte bloemtapijtjes van de Anemone blanda te creëren plant u de kleine knolletjes op 5 centimeter afstand van elkaar op een diepte van rond de 4 centimeter. Als ik de Anemone blanda plant, of andere kleine bloembollen, zoals Chionodoxa, Puschkinia of Ipheion, hark ik de grond waarin geplant worden eerst los. Daarna strooi ik de knollen of bollen over de losgemaakte grond, waarna ik ze er met mijn vinger induw. Op vingerdiepte zitten dergelijke bolletjes zo ongeveer wel diep genoeg. Doe dit niet met de species Crocussen, die zitten dan op een diepte dat de vogels er te gemakkelijk bij kunnen. Die moeten dieper. Meer hierover kunt u lezen onder ‘Crocussen planten’.
Hoe bloeit de Anemona blanda het mooist?
De Anemone blanda bloeit het eerste jaar na planten zo rond half april tot goed in mei. Het tweede jaar na het planten en de daaropvolgende jaren, als ze gesetteld zijn, begint de bloei vaak al eind maart. Omdat het weer rond eind maart, begin april koeler is dan het weer van eind april, begin mei, bloeien de Anemonen die vast hebben gestaan aanzienlijk langer dan de bloemen die in de voorgaande herfst zijn aangeplant.
Anemone blanda kan echt supergoed verwilderen en uitzaaien. Op een plekje met ongeveer een halve dag schaduw in een redelijke tuin of bosgrond kunnen ze goed vermeerderen. Droogte in de zomermaanden hebben ze geen problemen mee; daar kunnen ze goed tegen. Maar ook als de grond gedurende de zomermaanden vochtig blijft, omdat u de tuin regelmatig beregent, kunnen ze prima overleven. Ze komen het volgend voorjaar gewoon weer terug.
Bloembollenmengsels met de Anemone blanda
Plant u veel bloembollen op potten of in bloembakken zoals Tulpen, Narcissen en Hyacinten? Probeer dan ook eens om er een paar Anemone blanda bij te planten. Vul de pot tot aan de bovenkant van de tulp, narcis of hyacint aan met grond en strooi er dan een handje Anemone blanda in. Vul daarna de pot aan met de laatste 5 cm grond. In het voorjaar zal u pot er echt een stuk mooier bijstaan als de Anemone blanda een krans van bloemen over de rand van de pot vormt.
[widget magento]
Anemone coronaria
En dan is er natuurlijk de Anemone coronaria, ook wel de Kroon Anemoon genoemd. Wat een briljante kleuren laat deze Anemoon zien. Deze Anemoon moet in het voorjaar worden geplant, want ze is helaas niet helemaal winterhard. Een beetje vorst overleeft ze wel, maar als het hard vriest begeeft ze het echt. Als u zeker weet dat het bij u niet vriest in de winter kunt u haar ook in de herfst planten. Als u dit doet zal ze rond eind april, begin mei gelijktijdig bloeien met de late tulpen en de late narcissen. Maar in de Noord Europese tuinen is het veiliger om ze in het voorjaar te planten.
Anemone coronaria knollen
De knollen van de Anemone coronaria zien eruit als opgedroogde brokjes hout of boomschors. Ook worden ze wel eens omschreven als opgedroogde keutels. Om ze goed aan te laten slaan na het planten, doet u er goed aan om de knollen eerst een etmaal in het water leggen. De Anemone knollen zuigen zich dan vol met water, waardoor ze bijna eens zo dik worden. Na het planten zullen ze dan veel sneller wortels maken en gaan groeien. Zorg ook dat de grond waarin ze worden geplant, vooral de eerste weken na het planten, goed vochtig blijft.
De Anemone coronaria bloeit lang
De Anemone coronaria bloeit niet zo uitbundig als de Anamone blanda, maar haar bloeitijd is wel een stuk langer. Een week of 8 tot 10 na het planten ziet u de eerste bloemen en voordat de laatste bloem in bloei komt, bent u een paar maanden verder. Al die tijd zal de Anemone coronaria nieuwe bloemen geven. Ze is dan ook echt een dankbare bloem in de tuin. Uitgebloeide bloemen verwijderen stimuleert een snellere aanleg van nieuwe knoppen en staat ook een stuk netter in de tuin.
De Anemone coronaria als snijbloem
De Anemone coronaria doet het ook uitstekend als snijbloem. Pak dus gerust een schaar en knip een bosje voor in huis of als u bij vriend of vriendin op de koffie gaat.
Anemone coronaria planten
De Anemone coronaria planten doet u in het voorjaar. Na het planten duurt het ongeveer 8 tot 10 weken voor u de eerste bloemen ziet. Daarna zal de bloei ook een week of 8 tot 10 duren. Maar u kunt de Anemone coronaria ook later planten om zodoende op een later tijdstip van de sprankelende bloemen te kunnen genieten. Plant u de Anemone coronaria half juni, dan zullen ze in de tweede helft van augustus tot begin oktober in bloei staan.
De Anemone coronaria bewaren
De knol van de Anemone coronaria zal niet achteruit gaan als u haar later plant. Ze is volledig in rust en is, zolang ze niet in vochtige omstandigheden komt, jarenlang houdbaar. De houdbaarheid van de knollen is natuurlijk niet onbeperkt, maar in droge toestand een jaar of wat overleven is geen probleem. Van oorsprong komt ze uit gebieden in Israël en Libanon, waar het soms wel eens een of meerdere jaren niet regent in de winter en het voorjaar. Hier heeft de Anemone coronaria een overlevingstactiek ontwikkeld om als ze een jaar geen water krijgt gewoon een jaar jaartje langer in rust te blijven.
Anemone coronaria: een echte tuinplant
Zelf vind ik de Anemone coronaria niet echt een bloembol om in potten of bloembakken te gebruiken. Ze bloeit hier niet rijk genoeg voor. Ze produceert gerust wel genoeg bloemen, maar deze komen meer na elkaar in bloei dan met elkaar. Het kan wel op een pot of in een bloembak, maar dan samen met andere planten. Mooier vind ik haar gewoon in de tuin tussen de andere beplanting.
[widget magento]