Beste lezers,
Deze week weer een nieuwsbrief van mij: mijn vader is weer druk met de narcissen en zoals u inmiddels weet word ik dan aangewezen om iets te vertellen over de gang van zaken in Burgervlotbrug.
Er is niet zoveel veranderd sinds vorige week, behalve dat er nu veel werk af is dat toen nog gedaan moest worden, maar dat zag u waarschijnlijk wel aankomen. ☺ Ik zal eens aan mijn vader vragen of hij een idee heeft van hoeveel narcissen er door zijn handen gaan in de gemiddelde zomer: ik zou eigenlijk geen idee hebben. Kunt u een gok doen? Ik zal zijn inschatting in de volgende nieuwsbrief bekend maken!
In deze tijd van het jaar worden vaak stukken land onder water gezet, een manier om de grond te reinigen en klaar te maken voor een volgend seizoen. In dat ondiepe water komen allerlei voedingstoffen naar de oppervlakte drijven, iets wat ook de vogels altijd snel door hebben. Daarom wordt er eens in de zoveel tijd een zeldzame vogel gespot in zo’n stuk landen en ik weet niet van wat voor communicatiemiddel vogelaars gebruik maken, maar in no-time staat de hele weg dan vol met mensen met verrekijkers en fototoestellen die de bijzondere vogel in kwestie met eigen ogen willen zien. (Iedereen die hier woont maakt overigens liever grapjes over het buiten zetten van de kat dan dat ze mee gaan kijken.)
Dit jaar lijkt het te gaan om een gestreepte zandloper? Of strandloper? (Strandloper, heeft Wikipedia me zojuist verteld.) En hoewel dat natuurlijk klinkt als een toerist zonder zonnebrand, heeft het voor behoorlijk wat opschudding gezorgd, zeker voor Belkmerweg-maatstaven. Volgens mij is hij inmiddels weer vertrokken, want ik kan de vogelaars niet meer zien, maar ik ben benieuwd wat de volgende vogel wordt die hier massaal bekeken wordt.
Narcis zaailing ‘I Love You’
Deze week was mijn vader ook klaar met het uitzoeken van het plantgoed van de narcissen, dus om dat te vieren zijn we een ijsje gaan eten in Schagen. Als u weleens in Schagen geweest bent, weet u misschien dat de ijssalon daar gerund wordt door Meesterijsbereider Robert Bakker, van wiens werk wij natuurlijk grote fans zijn. Ik had eigenlijk nog nooit van de term Meesterijsbereider gehoord totdat ik het daar zag staan, maar er is een website van het Gilde van Meesterijsbereiders, en er zijn dus helemaal niet zoveel mensen die de titel behaald hebben. Ze staan vermeld op de website, met daarbij de ijssalon waar ze hun ijs verkopen.
Narcis ‘Love You More’
We bestellen altijd de chef’s special, en die wisselt steeds door, dus je kunt elke keer een ander ijsje proberen. Tip voor als u een keer in de buurt bent!
Het lezen over het worden van Meesterijsbereider heeft me wel op een denkspoor gezet over het eventueel worden van Meesternarcissenveredelaar? Of Meesternarcissenkenner—Ik denk dat kenner misschien een beter woord is, veredelaar is een te smal kennisgebied—maar ik denk dat we wel iets zouden kunnen bedenken om daar een leuke toetsing voor te verzinnen. Ik kan helaas de voorwaarden voor het worden van Meesterijsbereider niet vinden, maar er is wel wat te lezen over Meestertitels in het algemeen, hoewel ze allemaal met horeca te maken hebben, dus om het op bloembollen te projecteren moet ik toch van een gezonde dosis artistieke vrijheid gebruik maken.
Narcis ‘La Delicatesse’
Het behalen van een Meestertitel wordt bepaald door een commissie van kenners, die de deelnemer dan een Meesterproef laten doen. Niet iedereen mag zomaar aan de proef beginnen: vooraf gaan een aanmelding en een motivatiegesprek, en als de proef behaald is, is er een moment voor de inauguratie. Als ik de website bekijk krijg ik het idee dat de gedeelde kennis van de commissie het belangrijkste is, zodat ze kunnen kijken of de kandidaat inderdaad van alle markten thuis is, dus ik denk dat je voor bloembollen dan ook zoiets zou willen terugzien. Ik denk dat je ook eerder aan een soort proefperiode moet beginnen, van minimaal een jaar, zodat de kandidaat zich kan bewijzen in alle fases van de narcis, zowel als bol als in bloemvorm. Het wordt daardoor wel een tijdrovend proces, maar goed, daar kunnen we nog over verder denken. Ik zal voor u de websites over het worden van Meesterijsbereider toevoegen, zodat u kunt zien waarop we ons gebaseerd hebben:
https://svhmeestertitels.nl/svh-meester-worden/
https://svhmeestertitels.nl/wp-content/uploads/2021/11/20211124-Algemene-informatie-en-procedure-SVH-Meestertitels.pdf
Narcis Pracht
Voor nu kunnen we ons misschien beter richten op leerling-kenners in plaats van meesterkenners: daar hebben we er een stuk meer van. Kunt u zich bijvoorbeeld Natan nog herinneren, uit de nieuwsbrief van een aantal weken geleden? Of Pracht? Ik denk dat die uitstekende kandidaten zijn om gezien te worden als leerling-narcissenkenners. Verder hebben we Karel, die u misschien ook al van een paar foto’s kent, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik nou niet weet of die als autoriteit gezien moet worden. (Maar goed, welke zus vindt dat nou wel van haar kleine broertje?)
Karel hebben we sinds vorig jaar zijn eigen werkwoord gegeven: het Karelen. Karelen kan het beste worden uitgelegd als met jezelf nadenken over of iets misschien beter kan dan de manier waarop we het nu doen, daar dan een tijdje over verder fantaseren, en vervolgens tot de conclusie te komen dat we het al op de meest efficiënte manier doen, en dus niks veranderen aan het proces. De winst van het Karelen is daarom gemiddeld niets, maar Karel is zelf van mening dat de paar keer dat hij wél tot de conclusie kwam dat er een betere manier was, hij genoeg gewonnen heeft om de andere, minder vruchtbare, momenten niet als verlies te beschouwen. Ik denk dat we allemaal op onze eigen manier Karelen op de werkvloer, maar goed, als je het te duidelijk doet, zit je in no-time met je eigen werkwoord, zoals u hier ziet.
Ik hoop dat u geniet van uw zomer en het lekkere weer!
Narcis ‘Amos Pettingill’
Met vriendelijke groet,
Pien