De Winterdip Lezen Lelies uit de wok met oosterse kruiden 6 minuten Volgende De Gloxinia



Lilum African Queen

Er is mij wel eens verteld dat de Lelie op veel grotere schaal wordt geteeld dan de Tulp. Dat verbaasde mij want in Nederland staat er jaarlijks ongeveer 4.000 hectare Lelies geplant terwijl de Tulp er met haar ruim 14.000 hectare toch heel flink boven zit.



Lelies in een kas in Italië, Pompeï

Net als de Tulp wordt ook de Lelie voor het overgrote deel geteeld voor de bloemproductie. Bij de Lelie kan het wel eens meer dan 95% van de bollen zijn die wereldwijd in de kassen belanden om als snijbloem geoogst te worden.

Lelies in een kas in Japan

Deze Lelies in de kassen zijn over het algemeen niet de Lelies die wij als tuinliefhebber graag in onze tuinen planten. Het zijn meestal soorten die er helemaal voor zijn veredeld om als snijbloem in en beschermde omgeving van een kas tot bloei te komen.

De ideale Lelie om een bloem van te snijden heeft veel knoppen die zo recht mogelijk omhoog staan op en lange stevige steel zodat ze goed in bos van 5 of 10 stelen te verwerken zijn. Ook is het een goede eigenschap als ze er niet al te lang over doen om tot bloei te komen zodat er snel weer een volgende zet Lelies in de kas geplant kan worden.



Lilium Anastasia

Precies datgene wat wij tuiniers zo waarderen bij de Lelie; een losse bloeiwijze met zijwaartse of hangende bloemen wordt bij de snijlelies totaal niet gewaardeerd. Dat is ook wel begrijpelijk, als je met een paar bossen Lilium Anastasia naar de bloemenveiling moet reizen komen ze met geknakte bloemen en afgebroken knoppen uit de doos of emmer



Lilium Casa Blanca

Maar gelukkig zijn er nog wel een aantal mooie tuinlelies te vinden en zijn er zelfs een paar kwekers die zich helemaal toegelegd hebben op de teelt van Tuinlelies dus er is gerust nog wel wat moois voor de tuin te vinden.

Maar dit zijn nog steeds nagenoeg allemaal bollen die in Nederland zijn geteeld, dus die komen uit die 4.000 hectare. Waar staan dan al die Lelies die het areaal van de Lelie groter maakt dan dat van de Tulp?

Welnu, dat blijkt in China te zijn.
Ik ben wel eens in Japan geweest en daar wist een Japanse klant het volgende over de Chinese eetgewoonten te vertellen: De Chinees eet alles, ook alles waar poten aan zitten behalve de tafel en ze eet ook alles waar vleugels aan zitten behalve een vliegtuig. De Chinees zal vast en zeker iets te melden hebben over de Japanse eetgewoonten maar toen het mij verteld werd klonk het wel grappig. De Japanner vertelde het ons in een restaurant waar hij smakelijk een bordje in rijst gepropte, matig gepelde garnalen met een blaadje zeewier eromheen op zat te peuzelen.



De Lilium lancifolium schijnt in China niet alleen voor de smaak maar ook om medicinale redenen veel gegeten te worden.
Dus u raadt het al, die enorme hoeveelheid Lelies waar wij niets van afweten wordt in China geteeld om op te eten. Bij het zien van een Lelie denken wij tuinliefhebbers meestal iets van ‘zo, die is mooi’ terwijl een Chinees bij het zien van diezelfde Lelie misschien wel denkt ‘ik ben benieuwd hoe zij smaakt…? 10 minuutjes wokken, snufje oosterse kruiden, kan wel eens erg lekker zijn’.
Maar ik geloof niet dat wij bang hoeven te zijn dat als we een Chinees langs zien fietsen hij even later met zijn hele familie in uw tuin de Lelies op staat te peuzelen, het gaat in de Chinese keuken uitsluitend om de bol van de Lelie.

Het Leliehaantje met zijn kip

Het is beter om u zorgen te maken om het Leliehaantje, die eet wel de Lelies uit uw tuin als u niet uitkijkt. Maar met een beetje goede zorg is ook best wel goed om te gaan met het Leliehaantje.

Hoe u dat doet kunt u lezen onder ‘Bloembolleninformatie’ op de Fluwel website:

/lelies-planten

Wat u misschien ook in de gaten moet houden het komend jaar is de slak.



Vreterij van de slak

Deze foto kreeg ik van de week opgestuurd van Bart met de vraag wie er toch aan zijn Narcissen zit te knabbelen. Ik dacht in eerste instantie dat het een rupsje zou zijn omdat ik juist een paar dagen eerder met Eric een rups had gezien in de aangevroten bloemen van zijn Galanthus elwesii. Voor de slak leek het mij nog veel te koud, vooral voor de naaktslak. Maar na een paar dagen wist Bart mij toch te vertellen dat hij in de schemering een paar slakken op heterdaad heeft weten te betrappen. Ook de stukjes van de Goudreinetten die hij voor de vogels in de tuin had gegooid bleken vol met slakjes te zitten.



Slak

Verleden jaar heeft de slak veel schade veroorzaakt dus misschien is het verstandig dit van het begin af aan goed in de gaten te houden. Zelf kan ik mij niet bestempelen als slakkenpsycholoog, ik kan u helaas niet voorzien van panklare oplossingen. Misschien toch Chinezen uitnodigen in uw tuin, die eten ze misschien voor u op, maar als dat niet lukt toch maar wat gaan proberen met bier, korrels of andere fabelachtige middelen.

Als laatste nog iets opmerkelijks uit mijn kas, daar komt zo langzamerhand veel moois tevoorschijn.



Amaryllis Aphrodite

Een van de grote opvallers was de Amaryllis Aphrodite. Ze gaat al een heel poosje mee maar toch weet zij mij altijd weer te verbazen. Zo blijkt maar weer dat deze prachtige bloem niet voor niets is vernoemd naar de godin van de schoonheid.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek