De Bollenhandel
Regeren is vooruitzien. Zo is het in grote lijnen ook met de bollenhandel. De Amaryllis kwekers zitten mij nu al, eigenlijk al sinds begin januari, achter mijn broek aan om ons Amaryllissen verlanglijstje voor volgend jaar door te geven. Is ook wel een beetje te begrijpen want als je, zoals we in de Fluwel webwinkel doen, de nieuwere soorten aan wilt bieden die maar beperkt leverbaar zijn moet je er op tijd bij zijn en het vogeltje niet over het touwtje laten wippen.
Zo is Stephan ook al volop bezig de Dahlia’s voor volgend jaar vast te leggen. Dat is trouwens ook wel een interessant verhaal, het stekken en telen van Dahlia’s, daar heb ik het een andere keer over. Eerst de Amaryllis.
Van de week was dus weer een dagje Westland om onze Amaryllis vrienden te bezoeken. Altijd leuk en gezellig, het zijn net bollenboeren met het kleine verschil dat ze in de kassen geen last hebben van de wind en de regen. Verder zijn ze echt precies hetzelfde als de kwekers die Tulpen en Narcissen of Dahlia’s telen. Enthousiast over nieuwe soorten vertellen en lekker mopperen als er iets niet wil.
Al moet ik zeggen dat er weinig gemopperd werd, de Amaryllis is ook na de corona, toen ze opeens razend populair werd omdat de mensen het in en rondom huis gezellig gingen maken, erg populair gebleven. Ze is meer en meer geworden tot een gewaardeerde betrouwbare bloembol voor de huiskamer en er wordt door de Amaryllis kwekers een goede snee brood aan verdiend.
Gelukkig maar want voorgaande jaren werd wel af en toe flink gemopperd. Vaak is dat mopperen niet helemaal terecht en is het gewoon mopperen om lekker te mopperen maar afgelopen jaar was vooral het mopperen over de prijs van gas wel zeer terecht. Een van de Amaryllis kwekers vertelde het mij van de week. Zelf gebruikt hij helemaal niet zo veel gas, is voor een groot deel zelf voorziend met zonnepanelen en grote warmte tanks, maar zo af en toe heeft hij ook gas nodig om bij te sturen. Hij had geen contract met een prijsafspraak en was jarenlang gewend om tussen de 15 en 20 cent voor een kuub gas te betalen. Maar tijdens de energie crisis waren er dagen dat de prijs van een kuub gas in de meest extreme gevallen opliep tot bijna 2 Euro voor een kuub. Ik zal het in perspectief plaatsen; u bent gewend om ergens rond de 1,5 Euro voor een liter benzine te betalen. Prima, c’est la vie. 70 Euro, tankie vol, we kunnen weer een kleine 1000 kilometer vooruit. En dan opeens, geen anderhalve Euro maar 15 Euro voor een liter. Geen 70 Euro in de tank maar 700 Euro. Dat maakte sommige glastuinders dus mee, dat doet zeer, dat is rede om te mopperen. Gelukkig is hier de gekkigheid weer vanaf en was het gewoon weer gezellig bij die gasten.
Het was ook leuk om langs de weg in ’s Gravenzande de eerste Narcissen in volle bloei te zien. Misschien heeft u haar ook al een keer gespot en vraagt u zich af welke Narcis dat toch is die altijd zo extreem vroeg, tegelijk met de Sneeuwklokjes, bloeit. Negen van de tien keer gaat het hier om de Rijnveld’s Early Sensation. Jammer genoeg een Narcis die in Nederland niet of nauwelijks wordt geteeld omdat ze hier eens in de zoveel jaar helemaal naar de gallemiezen gaat vanwege een flinke vorstperiode in februari of maart. In Cornwall daarentegen wordt ze op enorme schaal geteeld om vanaf begin januari bloemen van te plukken. In het zuiden van Engeland vriest het niet of nauwelijks en daar heeft de Rijnveld’s Early Sensation het prima naar haar zin.
Wel leuk om te zien hoe de Narcis in het Verenigd Koninkrijk op grote schaal wordt geteeld om bloemen van te plukken terwijl de Nederlandse kwekers in de weer zijn om de bol te verkopen. De Engelsen rooien hun Narcissen ook niet ieder jaar, ze laten ze vaak drie jaar lang in de grond zitten om bloemen van te plukken en als ze te dik staan gaan ze overwegen ze weer eens te rooien om opnieuw te planten. Maar als ze dan boven de grond zijn komt het teveel aan bollen vaak in schuren terecht van de Nederlandse bloembollen handelaren en zo komt het voor dat ze in mengsels belanden die in de wegbermen geplant worden. En als het dan niet vriest kunnen wij daar midden in winter lekker van genieten, prachtig toch.
Leuk hè, ik dacht een nieuwsblog te gaan schrijven over de Amaryllis, zie een Narcis bloeien, en dwaal helemaal af met mijn verhaal. Zal toch niet aan mij leggen.
Terug naar de Amaryllis, komende week is de laatste week dat ze beschikbaar bij ons in de web winkel. Verleden jaar vertelde ik dat als u begin Januari een mooie rode Amaryllis plantte ze met Valentijn in volle bloei zou staan. Briljant idee natuurlijk en wat denkt u; geen bol extra verkocht. Wie weet gaat het beter als ik u adviseer een Amaryllis bol cadeau te geven als Valentijns verrassing. Gaat ook vast geen volle zalen trekken maar hé;
Wat is nou Valentijn,
Als er Amaryllis bollen zijn.
Zoveel Amaryllis bollen hebben we trouwens niet meer hoor. En we willen er nog een paar oppotten om straks in de winkel van Land van Fluwel te verkopen. Voel u niet verplicht maar het is en blijft natuurlijk wel een enorm blij bloeiende plant in de huiskamer met al dat sobere wintermaandenweer.
Wat heb ik verder nog te vertellen over de Amaryllis. O ja, van de week een rondje door de Narcissen gelopen om te kijken of al die regen van afgelopen herfst schade heeft gedaan. Heb ik mij echt zorgen om gemaakt, er heeft zoveel keren na een flinke bui water in de paden gestaan, echt ongerust of er geen verzopen plekken tevoorschijn zouden komen. Gelukkig, geen een verstikte bol gezien, alles wat ik opgroef zag er fris uit met een mooie pruik wortels eraan.
Toch weer die Narcissen hè, hoe kan dat toch. Misschien omdat de eersten alweer staan te bloeien in mijn kasje. Ieder jaar plant ik van nagenoeg alle soorten die ik teel een potje om in mijn kasje in bloei te trekken.
Camborne is de eerste dit jaar die haar vrolijke bloemen laat zien. Misschien wel leuk om te weten, ze is straks ook beschikbaar in onze web winkel. Onder ‘Fluwel special Narcissus’ kunt u het hele assortiment van onze kwekerij zien. Nu ik er vrij zeker van ben dat ze goed door de natte herfst zijn gekomen ga ik ze binnenkort, hopelijk volgende week’ on-line zetten. Altijd leuk natuurlijk om alvast even te neuzen wat er allemaal tussen staat. Bijna 500 soorten dus er valt genoeg te neuzen.
Met vriendelijke groeten
Carlos van der Veek